Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Version: 3.1.0
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.1.0 Tid: 20190404-1533

En framtidsbransch på landsbygden, säger Lennart om fisketurism

Mitt på småländska höglandet, alldeles intill sjön Södra Wixen, ligger Paradis Gård som drivs av Lennart och Monika Swärdh. Paradis Gård är ett fisketurismföretag som erbjuder fiske och andra upplevelser. Det är en lugn och vacker plats med möjligheter till fiske, konferens och övernattning.
Företagare inom fisketurism
– Vi insåg tidigt att vi inte skulle överleva bara på fisket, säger Lennart. Fiske och fiskeprodukter har alltid varit vår röda tråd i verksamheten, men vi såg bortom horisonten för att hitta andra upplevelser som vi kunde erbjuda. Det gäller att kunna leva hela året och erbjuda våra kunder ett utbud av konferensmöjligheter och aktiviteter som omfattar annat än fiske.

I dag finns här två konferenslokaler och stugor med plats för 24 bäddar. När de förvärvade fastigheten fanns en timmerstuga och ett utedass. Med resans gång har de utökat byggnaderna och idag har kunderna tillgång till både dusch, toalett och hemlagade delikatesser som lagas av paret i restaurangavdelningen.

Idén föddes på en studieresa


När Lennart och Monika flyttade hit arbetade de båda som anställda vid andra företag. Idén med Paradis Gård föddes när Lennart deltog i ett utbildningsprojekt tillsammans med andra entreprenörer. De reste till Holland på en studieresa och där föddes hans idé med Paradis Gård. När projektet var slut bildades föreningen Det Naturliga Fisket och Lennart och Monika startade verksamheten Paradis Gård.

De startade med kräftförsäljning men valde att vända på verksamheten. Paradis Gård blev istället en plats för upplevelser.

– Vi bestämde oss för att kunderna skulle komma till oss för att fiska kräftor och fisk på egen hand istället, säger Lennart och ser ut över sjön.

Gäster från hela världen


Och på den vägen är det. I dag har de gäster från hela världen som kommer för att uppleva vacker natur, ett fantastiskt fiske och få en stund av lugn i sin tillvaro. Det är framförallt företag som kommer dit för kräftfiske, konferenser och avslutningar.

– Kräftsäsongen är vår julafton, säger Lennart och skrattar. Då börjar vårt verksamhetsår och vi har som mest att göra.

Till gästerna hör också afrikanska grupper med människor som vill utveckla vatten och vattenbruk i sina hemländer. Genom Emåförbundet pågår ett samarbete med SIDA där Lennart deltar i ett utbildningsutbyte.

– Vid Afrikas kuster fiskas det mycket skaldjur. Där finns människor som vill starta företag inom fisketurismen och under en dag delar vi med oss av vår verksamhet, hur fisketurismen ser ut i Sverige och vilka upplevelser man kan erbjuda kunderna, berättar Lennart.

– Självklart ger vi oss också iväg ut på sjön för kräftfiske, säger han och berättar om sina minnen från besöken.

Viktigt att man hjälper varandra


Lennart är en engagerad företagare som har suttit med i många styrelser och föreningar genom åren. Han har bland annat varit fadder för nya medlemmar i föreningen Det naturliga fisket.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att man hjälper varandra och att man som ny vågar ta hjälp. Den möjligheten hade inte jag, men jag hade verkligen uppskattat det. Jag som har hållit på ett tag kan ge tips inför företagsstarten men också berätta var fällorna kan finnas.

Våga pröva


När Lennart berättade för sina kollegor att han skulle säga upp sig och starta företag inom fisketurismen var det några som undrade om det verkligen skulle gå vägen.

– Och visst, det kan man ju undra, säger han. Men jag är i alla fall glad att jag vågade pröva. Jag har möjlighet att bo och verka vid en jordbruks- och skogsbruksfastighet vid en sjö. Jag får använda och dela med mig av fantastiska naturresurser, jag jobbar på hemmaplan och slipper resor till och från en arbetsplats.  Det är en helande miljö att vara i och jag har möjligheten att träffa fantastiska människor, både från Sverige och från olika delar av världen.

Men det ställs också krav på att vara företagare, oavsett vilken bransch man befinner sig. Lennart nämner bland annat att det går åt mycket ideell tid till verksamheten, särskilt i början. Men han säger samtidigt att de positiva följderna väger tyngre.

– Jag hoppas att fler vågar pröva. Jag tror att fisketurism är en framtidsmarknad och att det finns plats för fler företagare i den här branschen. Landsbygden behöver leva och här finns fantastiska resurser att nyttja på rätt sätt. Det viktiga är att vi samarbetar med varandra och att det inte finns några motsättningar. Jag tror att om vi alla pratar med varandra, både företagare och myndigheter, så kommer vi att komma långt.

Goda råd från Lennart, fisketurismföretagare sedan 1997

  • Var realist. Det finns alltid en startsträcka som du ska ta sig igenom.
  • Kontakta företagare och föreningar som har varit igång ett tag i branschen. Du kan exempelvis kontakta Det naturliga fisket och Swedish nature. Här finns möjligheter att delta i utbildningar och nätverk.
  • Utveckla en verksamhetsplan. Beskriv nuläget, faror, hinder och vart du vill komma med din verksamhet. Diskutera verksamhetsplanen med andra företagare.
  • Ta hjälp. Det finns hjälp att få i början och under resans gång när du driver ett företag inom fisketurism. Ett tips är att kontakta ditt närmsta Leaderområde.
  • Förankra dina idéer från början hos fiskevårdsområden och andra eventuella vattenägare där du planerar att driva din verksamhet.
Miljöbild

Den här miljön lockar besökare från hela världen.

Fråga oss via webben