Just nu kan det vara svårt att ringa till oss. Vi arbetar med att lösa problemet. Skicka din fråga till kundtjänst
Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

EU:s tullar på färsk frukt, bär och nötter

På den här sidan kan du läsa om vilka handelsförmåner EU ger andra länder. Om du importerar produkter från ett land som inte är EU-medlem kan du behöva betala tull. Hur hög tullen är beror på vilken produkt det handlar om och vilket land den har sitt ursprung i.

Tullen är inte allt


För en del produkter behöver du rätta dig efter bestämmelser som är till för att förhindra att djursjukdomar och skadegörare kommer in i Sverige. Du kan läsa mer om det till höger.
Om du vill importera livsmedel för att sälja dem vidare behöver du kontakta Livsmedelsverket.

De här tullarna gäller för färsk frukt


Den här sidan handlar om frukt, bär och nötter. I första hand omfattar den färska produkter, men även frysta, torkade eller tillfälligt konserverade produkter är med. Däremot omfattas inte exempelvis fruktkonserver eller juicer. Mer exakt uttryckt omfattar sidan produkter med tullnummer som börjar på 08 i EU:s tulltaxa. Mer information om tulltaxan hittar du till höger.

Tullfria produkter

Länder som du kan importera tullfritt från

Förmåner som gäller import från nästan alla länder

Länder som det finns tullförmåner för


EU har handelsavtal av olika slag med en rad länder. Här hittar du de avtal som innehåller förmåner för färskt frukt, bär och nötter.

Från alla andra länder gäller ordinarie tull


Om det land du vill importera från inte passar in under någon av rubrikerna ovan så måste du betala hela tullen på produkten. Tullen är olika hög på olika produkter. Här ger vi exempel på hur hög tullen är för några produkter som Sverige brukar importera. Om du vill ha mer detaljer hittar du dem lättast via Tullverkets så kallade Taric, till höger på den här sidan.
Ordinarie tull på färsk frukt

Produkt

Tullnivå

 
Apelsiner, färska 3,2 - 16 procent + eventuellt regler om ingångspriser  
Klementiner 16 procent + eventuellt regler om ingångspriser  
Vindruvor, färska 8 – 17,6 procent + eventuellt regler om ingångspriser  
Äpplen, färska, ej till cider eller saft 4 – 11,2 procent + eventuellt regler om ingångspriser  

EU:s regler för ingångspriser motverkar billig import


För ett antal produkter lägger EU på en extratull om varan är för billig. Exakt vilka extratullar som gäller vid vilka priser hittar du i bilaga 2 till tulltaxan som du hittar till höger.
Mer information
Licenser och vägledningar
Importlicenser

Grupper av länder

Myndigheter

Kontakt