Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
Enklare tillsammans
Mina Sidor: Version: 1.1.47.R Tid: 20160530-0827

EU:s handelsnormer för ägg

EU:s handelsnormer för ägg handlar om de ägg som säljs inom EU. Bestämmelserna rör märkning, kontroll av produktionssystem, spårning av ägg till producent, insamling av statistik med mera. Därför berörs både Jordbruksverket och Livsmedelsverket av handelsnormerna. Du kan läsa mer om EU:s handelsnormer till höger.

Det är obligatoriskt för alla som kommersiellt säljer ägg av klass A och tvättade ägg av klass A att märka dem med produktionssystem vilket ska anges både på ägg och förpackning. Uppgiften på ägget ska bestå av en kod som gör det möjligt att identifiera produktionssystemet, medlemslandet, produktionsanläggningen och som frivillig uppgift exempelvis stallnummer. Detta så kallade särskiljande nummer ska antingen producenten eller äggpackeriet stämpla på varje ägg innan det lämnar en anläggning.

De producenter som säljer ägg direkt till konsumenter på marknaden ska också följa märkningskraven. Äggen ska då också ha ett särskiljande nummer för producenten. Du kan läsa mer om märkning av ägg på Livsmedelsverkets webbplats som du hittar till höger.