Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Licenser för handel med land utanför EU

En licens är ett slags tillstånd som du kan behöva för att få importera eller exportera. Du behöver licens för ett stort antal jordbruksråvaror och bearbetade produkter som används som livsmedel, foder och annat. Du kan behöva licens även för levande djur. Du ska göra på samma sätt när du söker om de olika sorternas licens. Du måste ha en licens för varje vara.
Om du ska ta in varor för privat bruk så behöver du ingen licens. Det vill säga varor som du använder själv om du inte har kommersiell verksamhet.
Import innebär att du tar in en vara till EU från ett land utanför EU. Export innebär att du skickar en vara till ett land utanför EU. Här ser du vilka länder som är med i EU. länk till annan webbplats

Det finns olika importlicenser


Det finns olika sorters importlicenser. Standardlicens behövs för att få importera vissa varor. Importkvoter behöver du om du ska importera dina varor tullfritt eller med nedsatt tull.

Det finns även olika exportlicenser


Du behöver en exportlicens för att kunna få exportbidrag. Standardlicens behövs för export vid export av vissa varor men denna licens ger aldrig rätt till exportbidrag. Bidragslicens behöver du i vissa fall om du vill söka exportbidrag för bearbetade produkter. Här hittar du mer information om exportbidrag.

Hur mycket pengar måste du ställa i säkerhet?


För att du ska få en licens måste du ställa en säkerhet. Hur stor säkerheten är beror på vilken produkt du ska importera eller exportera. Eftersom beloppet är i euro måste du också räkna om det till svenska kronor. Kursen bestäms varje månad. Här kan du se den aktuella kursen:

Kursen för licenser är 9,1658 svenska kronor per euro i augusti.

Så här söker du enklast licenser

1. Ta reda på vilken vara du har!

2. Kontrollera om du behöver licens eller inte

3. Läs den vägledning som gäller din vara

4. Betala säkerhet för din licens

5. Anmäl dig till e-tjänsten LICnet som du hittar till höger

6. Skicka in ansökan om licens via LICnet

7. Sedan får du din licens

8. Begär att säkerheten frisläpps

Kontakt

Sidan senast uppdaterad:   2013-10-04