Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Transportera andra sällskapsdjur

Sällskapsdjur i bil


Om du transporterar enstaka sällskapsdjur i din bil ska du se till att det transporteras på ett säkert sätt. Djuret ska inte riskera att bli skadat eller lida i samband med transporten. Det betyder till exempel att djuret är säkrat vid inbromsning. Du bör säkra djuret genom att förvara det i en säkrad transportbur.

Du får transportera djur i personbilens bagageutrymme, men bara om det går att ha se till djuret från bilens personutrymme. Ditt fordon ska vara lämpligt att förvara djur i.

Undantag


Du får transportera ett sjukt eller skadat djur till veterinär om transporten är brådskande även om du inte uppfyller kraven. Men det får inte finnas någon risk för att djuret kan lida av transporten. Om du är tveksam till om det är lämpligt att transportera djuret är det bäst om du kontaktar en veterinär.

Krav i korthet!


Här följer en sammanfattning av de viktigaste kraven för några av våra vanligaste sällskapsdjur. De fullständiga bestämmelserna hittar du i föreskrifterna till höger. Om du har något annat sällskapsdjur än de som finns med här får du läsa i föreskrifterna vilka krav som gäller för att transportera det. I föreskrifterna hittar du till exempel minsta mått för transportburar.

Alla däggdjur

  • Dräktiga hondjur får inte transporteras under sista femtedelen av dräktigheten. Moderdjur får transporteras tidigast en vecka efter det att ungarna fötts.
  • Ett nyfött däggdjur måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transportera det.

Gnagare och kanin


Ungar som diar ska transporteras tillsammans med moderdjuret.

Chinchilla


Buren som du transporterar chinchillan i ska ha tre av fyra väggar liksom botten och tak av ogenomskinligt material. Du ska särskilt ta hänsyn till att chinchillor är känsliga för höga temperaturer. De ska ha foder och vatten under hela transporten.

Iller


Transportburen ska ha en vattenkopp och bolåda eller liknande.

Fåglar


För burfåglar ska transportburen ha ribbor på golvet eller sittpinnar som alla fåglarna kan sitta på samtidigt. För sådana fåglar som lätt drabbas av panik, exempelvis finkar, ska taket ha en mjuk stoppning. Fåglar ska transporteras dragfritt och i mörker eller dämpad belysning. Fågeln får transporteras i mörker i högst 12 timmar. Det ska finnas foder och vatten i buren. Som ett alternativ kan det finnas vattenrika frukter eller grönsaker. Större papegojor ska du transportera individuellt.

Sköldpaddor


Transportlådorna ska vara hållfasta, stötdämpande, ha ventilationshål och värmeisolerad insida. Om du transporterar flera djur tillsammans gäller:
  • om skallängden är högst 10 cm så får du transportera högst 10 individer tillsammans
  • om skallängden är mer än 10 cm så får du transportera högst 5 individer tillsammans
  • om skallängden är mer än 20 cm så ska djuret transporteras individuellt
Om du kör flera sköldpaddor i samma låda måste lådan vara platt så att de inte kan krypa upp på varandra. Du ska ta hänsyn till att olika arter har olika behov av temperatur, luftfuktighet och liknande. Om transporten varar längre än 36 timmar ska kärr- och vattensköldpaddor ha fuktiga men inte blöta material i lådan. Exempel på sådana material är mossa eller träull.

Fiskar


Du kan välja att transportera fiskar på två sätt. Det första är i dubbla plastsäckar som är fyllda med 1/3 vatten och 2/3 syrgas eller väl syresatt luft. Sedan sätter du plastsäcken i en lämplig ytterbehållare. Det andra är i en vattentank med syresättning av vattnet.

Kontakt