Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
I samband med mjältbrandsutbrottet vid Omberg 2016 vaccinerades betesdjuren som ett led i bekämpningen av smittan. Djur som betar i området behöver vaccineras mot mjältbrand ytterligare en tid, cirka 3-5 år efter utbrottet.
Vaccinationen ger ett bra skydd för djuret och minimerar risken för nya utbrott i området. Vi vaccinerar de känsligaste djurslagen, får och nöt för att hindra att de smittas och då riskerar att även smitta andra.
Vaccinet förhindrar att djur blir smittade av mjältbrand. Vaccinationen ger skydd mot mjältbrand efter 8-14 dagar. Vaccinet hjälper inte om djuret redan är smittat.
Vaccinationen får utföras av veterinärer som har fått särskild tillåtelse av Jordbruksverket att vaccinera mot mjältbrand.
Jordbruksverket upprättar en lokal vaccinationscentral som hjälper till med vaccinationerna inför betessläpp. Under 2019 kommer vaccinationscentralen att ha öppet veckorna 11 och 13 samt ytterligare två veckor lite senare på våren.
Om du planerat att ha betesdjur inom vaccinationsområdet men inte har blivit uppringd av personalen vid vaccinationscentralen bör du snarast ta kontakt med dem.
Vaccinationscentralen når du via ansvarig veterinär Suzanne Jernberg, telefon 010-122 98 04.
I princip ska alla får och nötkreatur som släpps ut i området vara vaccinerade (gäller perioden 1 maj – 30 september). Det innebär att även inköpta djur omfattas av vaccinationskravet om de inte hålls i ett sådant system som är undantaget, till exempel ett stall med rastgård som enda utevistelse.
Kontakta vaccinationscentralen på telefon 010-122 98 04 om du planerar inköp av djur som behöver vaccineras. Efter att vaccinationscentralen har stängt för säsongen ska du istället kontakta handläggarna på Jordbruksverket, enheten för idisslare och gris, via Jordbruksverkets växel 036-15 50 00 eller e-post smittskydd.idisslaregris@jordbruksverket.se.
Kostnader för vaccin, vaccinerande personal och personalens resa betalas med statliga pengar.
Djurägaren kan få ersättning för det egna arbetet när djuren ska bli vaccinerade. Hit hör till exempel kostnader för insamling av betande djur och eventuella personalkostnader för sådant arbete. Eget arbete ersätts med 200 kronor per timme för den som inte kan styrka en högre timpeng.
För att få ersättning måste man ansöka om den. Ansökan måste komma in till Jordbruksverket senast 6 månader efter att kostnaden uppkom (det vill säga vaccinationen i besättningen påbörjades).
Du som är djurägare måste hjälpa till när vi vaccinerar djuren. Vaccinationen görs med stöd av epizootilagen. Lagen säger att en djurhållare är skyldig att ge den hjälp som behövs för att vaccination ska kunna genomföras.
Vaccinet kan användas till hästar men de kan vara känsliga för biverkningar av vaccinet. Det är frivilligt att vaccinera hästar. Jordbruksverket avråder från vaccination av unghästar, dräktiga ston, samt miniatyrhästar. Veterinären ska föra in alla vaccinationer i hästpasset. Hästpasset måste därför vara tillgängligt när hästen vaccineras.
Om du vill vaccinera hästar ska du anmäla det till vaccinationscentralen på telefon 010-122 98 04. När vaccinationscentralen har stängt för säsongen ska du istället kontakta handläggarna på Jordbruksverket, enheten för idisslare och gris, via Jordbruksverkets växel 036-15 50 00 eller e-post smittskydd.idisslaregris@jordbruksverket.se.
Ett friskt djur som vaccineras smittar inte på grund av vaccinet. Mjältbrand sprids via kroppsvätskor eller material till exempel jord som har varit i kontakt med kroppsvätskor från djur som är döende eller har dött av mjältbrand.
Vaccinet skyddar inte mot sjukdom hos djur som redan var smittade innan de blev vaccinerade, och sådana djur kan föra smitta vidare på samma sätt som andra djur som dör av mjältbrand.
Ja, när vaccinets karenstid (42 dagar) har gått ut.
Ekologiskt certifierade djur samt djur under omställning till ekologisk produktion ska också vaccineras, men dessa har då längre karenstid.
Vi räknar preliminärt med att nuvarande krav på vaccination ska gälla i 3 år efter utbrottet, det vill säga till och med sommaren 2019. Därefter kommer förmodligen kravet på vaccination att tas bort för stora delar av nuvarande vaccinationsområde, men vissa besättningar kan behöva vaccinera ytterligare några säsonger till.
Om det kommer fram nya fakta i ämnet så kommer vi att göra en förnyad bedömning.
Hund och katt är naturligt motståndskraftiga mot mjältbrand och behöver därför inte vaccineras.
Fåglar är motståndskraftiga mot mjältbrand och behöver inte vaccineras.
Innan nötkreatur och får släpps på bete inom området ska de vara vaccinerade. Övriga djurslag får fritt flyttas in i området.
Mer information
Sidan senast uppdaterad: 2019-03-05
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/32574.html