Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Vid ett sjukdomsutbrott där staten ingriper och fattar beslut om olika åtgärder, restriktioner och krav har du som djurägare rätt till ersättning. Detta gäller vissa typer av smittsamma djursjukdomar som till exempel salmonella, newcastle och fågelinfluensa.
När det gäller salmonella regleras ersättningens omfattning och vad du kan få ersättning för i zoonoslagen, zoonosförordningen och Jordbruksverks föreskrifter om ersättning på grund av beslut med stöd av zoonoslagen.
När det gäller övriga ersättningsbara sjukdomar regleras ersättningen i epizootilagen, epizootiförordningen och Jordbruksverkets föreskrifter om ersättning på grund av beslut med stöd av epizootilagen.
Vid utbrott av salmonella kan du få ersättning från staten för djurvärde, sanering, produktionsbortfall och kostnader för särskilda åtgärder vid slakt. Ersättningen är upp till 70 procent av kostnaderna, beroende på vilken typ av produktion som du bedriver och om besättningen är med i ett frivilligt kontrollprogram för salmonella eller inte.
Vid vissa andra smittsamma sjukdomar kan du också få ersättning från staten för djurvärde, sanering, produktionsbortfall och kostnader för särskilda åtgärder vid slakt. Det är epizootilagen som reglerar vilka djursjukdomar man kan få ersättning för. Exempel på sådana sjukdomar är mul- och klövsjuka, PRRS, fågelinfluensa, mjältbrand, newcastle och Nor98. Ersättningen är 100 procent för djurvärde och sanering samt 50 procent för produktionsbortfall. Vid misstanke eller utbrott av vissa särskilt allvarliga sjukdomar, till exempel BSE och mul- och klövsjuka, finns det möjlighet att få ersättning med 100 procent även för produktionsbortfall.
Om du vill veta mer om hur du ansöker om ersättning enligt epizooti- eller zoonoslagstiftningen finns det informationsmaterial under Mer information till höger. Där hittar du också aktuella blanketter. Du kan läsa mer på vår sida Smitta mellan människor och djur.
Du kan söka ersättning för kostnader som har uppstått på grund av att Jordbruksverket har gett vissa rekommendationer i samband med utbrott av ehec. Här finns information om Jordbruksverkets rekommendationer och vad du kan få ersättning för.
Sidan senast uppdaterad: 2019-02-26
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/14538.html