Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Campylobacter är en bakterie som kan finnas hos både människor och djur. Bakterien finns normalt i tarmkanalen hos ett flertal olika djurarter som fåglar, grisar, nötkreatur, får, get, hund, katt och gnagare. En infektion med campylobacter är den vanligaste livsmedels- och vattenburna zoonosen idag. En zoonos betyder att sjukdomen kan smitta mellan djur och människor.
Bakterien utsöndras med avföring hos människor och djur, och sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel. För att förebygga smitta är det viktigt att ha allmänt god hygien. För dåligt uppvärmt kött med ursprung från fågel, får eller gris och opastöriserad mjölk är exempel på livsmedel som kan sprida campylobacter. Campylobacter kan också spridas via förorenat vatten.
Hos djur, till exempel kyckling, kan sjukdomen finnas utan symtom eftersom bakterien finns i normalfloran. Symtom hos människa är kraftiga buksmärtor, diarré, kräkningar och feber. Normalt behövs ingen antibiotikabehandling, men ibland måste man ge vätskeersättning. Sjukdomen bryter oftast ut 1-3 dagar efter smittotillfälle, men det kan även ta upp till tio dagar.
Campylobacterinfektion hos människa är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig sjukdom. En läkare som behandlar en patient mot campylobacterinfektion ska anmäla det till smittskyddsläkare i länet, miljökontoret i kommunen och Smittskyddsinstitutet.
Campylobacter hos djur är också anmälningspliktigt. Vid förekomst av campylobacter i slaktkyckling ansvarar det aktuella labbet där prover har analyserats för att anmäla detta till Jordbruksverket.
Svensk Fågel har godkänts av Jordbruksverket som huvudman för organiserad hälsokontroll avseende campylobacter. Hälsokontroll utförs enligt utarbetade och godkända plan och riktlinjer för Svensk Fågels kontrollprogram. Övervakningsprogram har för syfte att minska Campylobacter kontamination av råa kycklingprodukter. Detta ska uppnås med en del åtgärder i slaktkycklingsbesättningar som reducerar förekomst av campylobacter. Provtagningen inom programmet görs på slakterier då blindtarmsprov tas från 10 slaktade kycklingar från varje flock och testas för campylobacter. Sammanställning av dessa provsvar resulterar i en rapport för varje månad som sammanställs av Svensk Fågel. Målet med programmet är att hålla campylobacter förekomst under 10 procent på årsbasis. En viss ökning förekommer regelbundet under sommartid.
När campylobacter ökar ovanligt mycket i slaktkyckling och det i sin tur leder till att människor insjuknar tar näringen fram åtgärder för att identifiera och hantera orsaken till den ökningen. Syftet med de åtgärderna är att hålla förekomst av bakterien på en låg nivå med mest campylobacterfria flockar. Arbetet med smittspårning och vilka åtgärder som görs diskuterar näringen och aktuella myndigheter: Folkhälsomyndighet, Livsmedelsverket, Jordbruksverket samt Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
Sidan senast uppdaterad: 2019-08-23
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/17978.html