Version: 3.0.10 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.10 Tid: 20180413-1147 |
På den här sidan kan du läsa om:
Ett land utanför EU som bedöms ha fungerande kontrollsystem för rabies kallas för ett listat land. Det finns gemensamma grundläggande krav för att få resa med en hund, katt eller iller från ett listat land.
Observera att det finns särskilda villkor för hundar och katter från Malaysia och för katter från Australien.
Observera att reglerna för att få resa med hundar, katter eller illrar från Norge till Sverige skiljer sig från kraven vid resa från övriga tredje länder.
Kraven gäller då du eller ditt ombud reser med djuret (se också rubriken Särskilda krav för djur som reser utan ägaren). Kraven gäller då du återvänder hem med svenska djur efter exempelvis semester, tävling eller parning. De gäller också om ett utländskt djur ska besöka Sverige med ägaren eller flytta med ägaren till Sverige.
Exempel 1. Du som djurägare ska köpa ett djur från Ryssland för ditt eget sällskap. Du åker till Ryssland för att genomföra köpet och tar därefter med dig ditt djur tillbaka till Sverige. I detta fall åker djuret som sällskapsdjur.
Exempel 2. Du som djurägare ska köpa ett djur från Ryssland för ditt eget sällskap. Säljaren av djuret möter upp dig i Danmark för att överlämna djuret. Du åker till Danmark, genomför köpet och tar därefter med dig ditt djur tillbaka till Sverige. I detta fall åker djuret som handelsdjur.
Exempel 3. Du som djurägare ska köpa ett djur från Ryssland för ditt eget sällskap. Du åker till Ryssland för att färdigställa köpet tillsammans med en vän. Du åker hem tidigare och din vän åker senare och tar med djuret åt dig hem till Sverige. Ifall vännen reser inom 5 dagar från din egen resa och innehar en djurägareförsäkran samt kopia på din biljett reser djuret som sällskapsdjur. Om inte djuret har dessa dokument eller reser utanför femdagarsperioden åker djuret som handelsdjur.
Kraven gäller inte om djuret reser helt ensamt som fraktgods eller om djuret ska byta ägare efter införseln, exempelvis genom att säljas eller adopteras. Då gäller i stället kraven för handelsdjur. Här kan du läsa mer om import av handelsdjur från ett listat land utanför EU.
Checklista
För att få föra in en hund, katt eller iller från ett listat land utanför EU måste du först börja med att id-märka ditt djur med ett ISO-mikrochip, också kallat Eurochip. Om djuret kontrolleras vid gränsen och mikrochipet inte är läsligt kan djuret bli avvisat till det land som det kom ifrån.
Vissa djur behöver inte uppfylla kravet på mikrochip. Undantaget gäller djur som har en läslig tatuering som enligt intyg är gjord före den 3 juli 2011. Dessa djur behöver inte märkas om med mikrochip.
Grundvaccination
”Djuret ska vara vaccinerat mot rabies. Den första vaccinationen som bygger upp skyddet kallas grundvaccination, och består av en eller två sprutor. Djuret måste vara id-märkt och minst tolv veckor gammalt för att få en grundvaccination. Vaccinationen ska göras med ett godkänt vaccin i enlighet med kraven i bilaga III till förordning (EU) nr 576/2013. Observera att vaccinet ska vara godkänt i det land där vaccinationen sker och att samma vaccin alltså kan ha olika giltighetstid i olika länder.
Efter grundvaccinationen måste du vänta 21 dagar innan du reser med djuret. Exempel: Vaccination med en spruta den 1 januari = resa tidigast den 22 januari. Exempel: Vaccination med två sprutor den 1 januari och den 1 februari = resa tidigast den 22 februari.
Omvaccination
Hur ofta ditt djur måste omvaccineras kan variera mellan olika vaccin och olika länder. När djuret vaccineras fyller veterinären i djurets EU-pass eller veterinärintyg med den giltighetstid som gäller för vaccinet i det land djuret befinner sig. Det är för att du måste följa de rekommendationer för omvaccination som vaccintillverkarna har registrerat i respektive land. Samma vaccin kan vara registrerat på olika sätt och kan därför ha olika giltighetstid i olika länder.
Om du vill kunna fortsätta resa med ditt djur måste du se till att djuret omvaccineras senast det datum för sista giltighet som angetts i djurets EU-pass eller veterinärintyg. Om djuret vaccinerats om inom angiven giltighetstidtid krävs ingen väntetid på 21 dagar innan du får resa med det.
Försenad omvaccination
Om ett djur omvaccineras efter det att giltighetstiden för föregående vaccination gått ut räknas omvaccinationen som en ny grundvaccination. Då krävs också en ny vänteperiod om 21 dagar innan djuret får resa igen.
Du ska fylla i blanketten E9.204 för djurägareförsäkran för sällskapsdjur. Du försäkrar därmed att djuret är ditt och att det inte flyttas för att säljas. Rutan för fullmakt längst ned på blanketten används inte om du själv reser med ditt djur.
Veterinärintyg
Du behöver ett veterinärintyg för sällskapsdjur utfärdat på blankett E9.207. Om exportlandet inte accepterar andra länders blanketter så kan landet skapa ett eget intyg efter den mall som finns i EU-beslutet. Mallen finns under rubriken Health Certificate and Declaration på EU-kommissionens webbplats.
Intyget ska fyllas i av en officiell veterinär (kallas oftast ”official veterinarian” på engelska), det vill säga en statlig veterinär som får utfärda exportintyg. Om landet saknar officiella veterinärer ska du istället anlita en vanlig veterinär och sedan få intyget stämplat av den centrala veterinära myndigheten. Kontakta myndigheten i utreselandet i god tid och be om skriftlig information om hur detta ska gå till.
Du ska visa upp id-märkningsintyg, rabiesvaccinationsintyg och djurägarförsäkran för veterinären. Dessa tre papper ska sedan fästas ihop med veterinärintyget. Alla sidor ska numreras (till exempel 1(6), det vill säga sidan ett av totalt sex sidor) och referensnumret som står längst upp till höger på veterinärintyget ska skrivas på alla sidor. Veterinären ska slutligen stämpla och signera alla sidor.
När intyget har utfärdats har du tio dagar på dig att resa till en Entry Point i EU.
EU-pass
Om du ska resa tillbaka in i EU med ett djur som redan har ett EU-pass med en giltig rabiesvaccination så behöver du inget veterinärintyg. Om vaccinationen i passet går ut när du är utomlands så måste du istället använda ett veterinärintyg vid införseln, eftersom veterinärer utanför EU inte får fylla i uppgifter i EU-passet.
Ett djur från ett land utanför EU måste föras in i EU via en godkänd så kallad Entry Point. För ett djur som förs in direkt i Sverige från tredje land finns det två Entry Points: Arlanda flygplats i Stockholm och Landvetter flygplats i Göteborg. Där ska djuret kontrolleras av tullen. Om du ska resa vidare inom EU så ska intyget stämplas av kontrollmyndigheten (tullen i Sverige) innan du fortsätter resan. Veterinärintyget är giltigt för resa inom EU i fyra månader från stämpelns datum eller tills den rabiesvaccination som anges i intyget upphör att gälla, beroende på vilket som inträffar först.
Om djuret reser in via en Entry Point i ett annat EU-medlemsland ska djuret kontrolleras där och veterinärintyget stämplas innan djuret får resa vidare. Djuret får sedan föras in i Sverige via valfri tullplats, där du ska anmäla djuret till Tullen.
Om du och ditt djur ska resa till samma plats men inte kan åka ihop så bör du boka djurets resa inom fem dagar före eller efter din egen resa. Djuret ska då ha tre dokument med sig:
Om du måste boka djuret mer än fem dagar före eller efter din egen resa eller boka det utan att du själv alls åker samma väg så gäller kraven för handelsdjur.
Ska du resa med fler än fem djur i grupp över sex månaders ålder som ska delta vid en utställning, tävling eller ett sportevenemang eller ska tränas inför ett sådant evenemang? Då måste du ha med dig:
Exempel på giltiga dokument är den aktuella utställnings- eller tävlingskatalogen eller stamtavlor från SKK och SVERAK, förutsatt att djurens id-nummer framgår.
Om du istället reser med fler än fem djur i grupp som inte ska delta i något evenemang ska djuren uppfylla kraven för handelsdjur. Handelskraven gäller också för de djur i gruppen som är yngre än sex månader.
Bestämmelser
Tack för hjälpen!
Sidan senast uppdaterad: 2018-04-16
Kundtjänst
Helgfria vardagar 8.00 – 16.30
0771-223 223
Kontakt
Övrigt