Version: 3.0.16 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.16 Tid: 20190122-1020 |
Kraven som listas nedanför gäller då du för in en hund, katt eller iller från ett land inom EU. De gäller också då du för in ett av dessa djur från ett av de länder utanför EU som samarbetar med EU. Sådana länder kallas här tredje länder med EU-villkor. En förteckning över alla EU-länder och tredje länder med EU-villkor finns till höger.
Observera att reglerna för att få resa med hundar, katter eller illrar från Norge till Sverige skiljer sig från de andra tredje länderna med EU-villkor. För att få resa från Norge till Sverige måste djuren vara id-märkta och ha EU-pass för sällskapsdjur. Det finns inga krav på att djuren ska vara rabiesvaccinerade eller ha några andra vaccinationer. Det finns heller inga krav på några särskilda intyg eller tillstånd. Därför går det även bra att resa med hundvalpar, kattungar och illervalpar så länge de uppfyller kraven på id-märkning och pass.
Kraven gäller då du eller ditt ombud reser med djuret (se också rubriken Särskilda krav för djur som reser utan ägaren). Kraven gäller då du återvänder hem med svenska djur efter exempelvis semester, tävling eller parning. De gäller också om ett utländskt djur ska resa med ägaren på besök i Sverige eller flytta med ägaren till Sverige.
Exempel 1. Du som djurägare ska köpa ett djur från Spanien för ditt eget sällskap. Du åker till Spanien för att genomföra köpet och tar därefter med dig ditt djur tillbaka till Sverige. I detta fall åker djuret som sällskapsdjur.
Exempel 2. Du som djurägare ska köpa ett djur från Spanien för ditt eget sällskap. Säljaren av djuret möter upp dig i Danmark för att överlämna djuret. Du åker till Danmark, genomför köpet och tar därefter med dig ditt djur tillbaka till Sverige. I detta fall åker djuret som handelsdjur.
Exempel 3. Du som djurägare ska köpa ett djur från Spanien för ditt eget sällskap. Du åker till Spanien för att färdigställa köpet tillsammans med en vän. Du åker hem tidigare och din vän åker senare och tar med djuret åt dig hem till Sverige. Ifall vännen reser inom 5 dagar från din egen resa och innehar en djurägareförsäkran samt kopia på din biljett reser djuret som sällskapsdjur. Om inte djuret har dessa dokument eller reser utanför femdagarsperioden åker djuret som handelsdjur.
Kraven gäller inte om djuret reser helt ensamt som fraktgods eller om djuret ska byta ägare efter införseln, exempelvis genom att säljas eller adopteras. Då gäller i stället kraven för handelsdjur. Här kan du läsa mer om kraven för handelsdjur.
För att få föra in en hund, katt eller iller från ett EU-land eller från ett tredje land med EU-villkor måste du först börja med att id-märka ditt djur med ett ISO-mikrochip. Om djuret kontrolleras vid gränsen och mikrochipet inte är läsligt kan djuret bli avvisat till det land som det kom ifrån.
Vissa djur behöver inte uppfylla kravet på mikrochip. Undantaget gäller djur som har en läslig tatuering som enligt intyg är gjord före den 3 juli 2011. Dessa djur behöver inte märkas om med mikrochip.
Grundvaccination
Djuret ska vara vaccinerat mot rabies. Den första vaccinationen som bygger upp skyddet kallas grundvaccination, och består av en eller två sprutor. Djuret måste vara id-märkt och minst tolv veckor gammalt för att få en grundvaccination. Id-märkningen ska göras innan rabiesvaccinationen ges för att vaccinet ska vara giltigt. Om hunden redan är id-märkt sedan tidigare ska id-märkningen läsas av innan rabiesvaccination ges. Att id-märkning har gjorts eller avlästs senast samma dag som vaccinet ges ska framgå i djurets EU-pass. Vaccinationen ska göras med ett godkänt vaccin i enlighet med kraven i bilaga III till förordning (EU) nr 576/2013. Observera att vaccinet ska vara godkänt i det land där vaccinationen sker och att samma vaccin alltså kan ha olika giltighetstid i olika länder.
Efter grundvaccinationen måste du vänta 21 dagar innan du reser med djuret.
Exempel: Vaccination med en spruta den 1 januari = resa tidigast den 22 januari.
Exempel: Vaccination med två sprutor den 1 januari och den 1 februari = resa tidigast den 22 februari.
Omvaccination
Hur ofta ditt djur måste omvaccineras kan variera mellan olika vaccin och olika länder. När djuret vaccineras fyller veterinären i djurets pass med den giltighetstid som gäller för vaccinet i det land djuret befinner sig. Det är för att du måste följa de rekommendationer för omvaccination som vaccintillverkarna har registrerat i respektive land. Samma vaccin kan vara registrerat på olika sätt och kan därför ha olika giltighetstid i olika länder.
Om du vill kunna fortsätta resa med ditt djur måste du se till att djuret omvaccineras senast det datum för sista giltighet som angetts i djurets pass. Om djuret vaccinerats om inom angiven giltighetstid krävs ingen väntetid på 21 dagar innan du får resa med det.
Försenad omvaccination
Om ett djur omvaccineras efter det att giltighetstiden för föregående vaccination gått ut räknas omvaccinationen som en ny grundvaccination. Då krävs också en ny vänteperiod om 21 dagar innan djuret får resa igen.
Djuret ska ha ett EU-pass där veterinären skriver in utförda behandlingar.
Hundar och katter ska föras in i Sverige via valfri tullplats. Där ska du anmäla till Tullen vid Red Point att du tar in ett djur.
Om du och ditt djur ska resa till samma plats men inte kan åka ihop så bör du boka djurets resa inom fem dagar före eller efter din egen resa. Djuret ska då ha tre dokument med sig:
Om du måste boka djuret mer än fem dagar före eller efter din egen resa eller boka det utan att du själv alls åker samma väg så gäller kraven för handelsdjur.
Ska du resa med fler än fem djur över sex månaders ålder som ska delta vid en utställning, tävling eller ett sportevenemang eller ska tränas inför ett sådant evenemang? Då måste du ha med dig:
Exempel på giltiga dokument är den aktuella utställnings- eller tävlingskatalogen eller stamtavlor från till exempel SKK och SVERAK, förutsatt att djurens id-nummer framgår.
Om du reser med fler än fem djur som inte ska delta i något evenemang ska djuren uppfylla kraven för handelsdjur. Handelskraven gäller också för de djur i gruppen som är yngre än sex månader.
Mer information
Frågor och svar
Sidan senast uppdaterad: 2018-12-19
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar:
måndag-torsdag 8.00 – 16.30
fredag 8.00 – 16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/9525.html