Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Från och med den 1 augusti 2017 ska du hålla stutar och tjurar som är äldre än 6 månader i lösdrift. Den främsta anledningen till detta krav är att det är svårt att hålla handjur rena när de står uppbundna, vilket påverkar djurskyddet och djurhälsan negativt. Djurens rörelsefrihet och möjlighet till sociala interaktioner är också betydligt mer begränsad när de står uppbundna jämfört med om de hålls i lösdrift. Det finns dessutom en risk att en uppbunden tjur inte får tillräckligt med motion, eftersom det inte finns något krav på bete eller annan utevistelse för tjurar.
Kravet på lösdrift för stutar och tjurar började gälla den 1 augusti 2017 men infördes i djurskyddsföreskrifterna redan år 2007 med en övergångstid på 10 år. Anledningen till det var att ge berörda djurhållare rimlig tid att anpassa sin djurhållning till lösdrift.
Under arbetet med föreskrifterna var representanter för branschföreningar, intresseorganisationer och myndigheter representerade och deltog med synpunkter. Du hittar föreskrifterna under Mer information.
Observera att det sedan den 1 januari 1999 inte är tillåtet att hålla vare sig kvigkalvar eller tjurkalvar, det vill säga nötkreatur som är yngre än 6 månader, uppbundna.
Kravet på att handjur ska hållas i lösdrift från och med den 1 augusti 2017 innebär att djuren stadigvarande ska hållas lösgående i det system de hålls i. Att de ska hållas i lösdrift innebär dock inte att det är förbjudet att under en kort stund binda upp ett djur tillfälligt om det behövs. Till exempel kan man behöva binda upp ett djur när det ska klippas eller på annat sätt ska hanteras för vård eller behandling.
Jordbruksverket lämnar inte några generella dispenser när det gäller kravet på att handjur efter den 1 augusti 2017 ska hållas i lösdrift. Vi kommer inte heller att ändra tidpunkten för när detta krav ska börja gälla.
Som enskild djurägare/djurhållare kan man ansöka om dispens hos Jordbruksverket från kravet på att hålla handjur i lösdrift. För att kunna få dispens måste det dock finnas särskilda skäl, det vill säga tillräckligt beaktansvärda omständigheter. Observera att skäl som är av allmängiltig karaktär inte är tillräckliga för att få dispens. Det beror på att sådana omständigheter redan har beaktats när föreskriften beslutades. Man kan därför inte få dispens om skälet till exempel är att man snart ska upphöra med djurhållningen, att man inte anser det lönsamt att göra en investering som behövs för att leva upp till föreskriften, eller att man anser att djuren har det bra så som de har det utan att föreskriften uppfylls. Som djurägare är man skyldig att känna till vilka djurskyddsbestämmelser som gäller för sin djurhållning. Man kan därför inte få dispens av skälet att man inte har känt till bestämmelsen.
Vad som är att se som särskilda skäl kan inte anges på förhand utan är något som Jordbruksverket prövar i varje enskilt fall. Det är alltid en sammantagen bedömning av alla faktorer i ärendet som avgör om det ska medges dispens eller inte och det är enbart i undantagsfall som vi fattar beslut om dispens.
Eftersom lösdrift leder till en bättre djurvälfärd kan du söka investeringsstöd för att bygga om dina stallar. Här kan du läsa mer om hur du söker investeringsstöd.
Sidan senast uppdaterad: 2019-11-25
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/31937.html