Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
En övervakning görs för att kontrollera att smittan inte återkommer till Sverige. Detta sker framför allt med hjälp av undersökning av tankmjölk hos mjölkbesättningar samt blodprovstagning på sjuka djur som har symtom som liknar blåtunga.
Se EUs officiella karta över de restriktionsområden som finns för blåtunga just nu. Kartan visar endast EU.
Restriktionzoner i Europa
Blåtunga är en allvarlig virussjukdom som drabbar idisslare - främst nötkreatur och får, men även getter, kameler och vilda idisslare som till exempel hjort. Blåtunga sprids mellan djur endast genom blodsugande svidknott. Blåtunga kan innebära ett stort lidande för djuren och ekonomiska konsekvenser för djurhållningen. Sjukdomen omfattas av epizootilagen.
Symtomen hos får är feber, sårig och svullen slemhinna i mun och nos, kraftig salivering och hälta. Vid kraftig sjukdom blir tungan svullen och blåaktig på grund av dålig cirkulation - därav namnet blåtunga.
Nötkreatur visar mildare symtom, ofta i form av salivering samt nos- och tårflöde.
Nej, sjukdomen smittar inte människor och det är inte farligt att vara i kontakt med smittade djur eller att bli biten av infekterade svidknott.
Nej, det är ofarligt att äta kött eller dricka mjölken från smittade eller vaccinerade djur.
Blåtunga har bara funnits i norra Europa sedan 2007. Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) konstaterade då att de smittbärande svidknotten fanns i Sverige. Varmt och fuktigt väder gör att knotten frodas och sjukdomen sprids då knotten färdas norrut med vindar eller följer med levande djur. Sverige hade ett utbrott av blåtunga 2008-2010 men är nu fria från sjukdomen.
Ja det går bra. Det är ingen karens för kött eller mjölk efter vaccination mot blåtunga.
Sidan senast uppdaterad: 2019-01-09
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/3096.html