Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
Enklare tillsammans
Version: 3.0.8
Inloggad som  | Logga ut
Mina Sidor: Version: 3.0.8 Tid: 20180305-0849

Så här märker du dina nötkreatur

Nötkreatur som är födda 1 januari 1995 eller senare


Nötkreatur som är födda den 1 januari 1995 eller senare ska du märka i båda öronen med gula originalbrickor, även kallade SE-brickor. Det är tillåtet att märka nötkreatur med en godkänd elektronisk öronbricka i ett av öronen. Kalvar ska vara märkta med en originalbricka i båda öronen senast 20 dagar efter födelsen. Om kalven lämnar produktionsplatsen inom 20 dagar efter födelsen måste den vara märkt i båda öronen innan transporten. Kalvar som föds på beten ska du märka med det produktionsplatsnummer där kon hålls den största delen av tiden.

Nötkreatur födda fram till den 31 maj 1996


Fram till och med den 31 maj 1996 var det tillåtet att märka djur med föreningsbrickor, även kallade SHS-brickor. Dessa brickor finns i olika färger och därför kan det finnas nötkreatur som har en annan färg på brickorna än gul. Föreningsbrickor kan du bara beställa som ersättnings- eller reservbrickor.

Om ett nötkreatur tappar en originalbricka, ska du märka om djuret med en ersättningsbricka snarast.

Godkända öronbrickor för nötkreatur

Gul originalbricka använder du när

Ersättningsbricka använder du när

Reservbrickan kan du använda

Föreningsbrickan

Blå originalbricka var använd till

Märkning av nötkreatur vid export


De djur som du ska exportera ska behålla sin ursprungliga svenska märkning. Du ska alltså inte kompletteringsmärka eller märka om dem.

Nötkreaturspass

Märkning av nötkreatur vid import

Har du djur som inte går att märka?

Fråga oss via webben