Version: 3.0.10 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.10 Tid: 20180413-1147 |
Hundar och katter kan drabbas av många olika smittsamma sjukdomar som vanligen orsakas av parasiter, bakterier eller virus. En hel del av dessa kan du skydda djuret emot genom att vaccinera det regelbundet, till exempel kattpest och kennelhosta. Vissa sjukdomar finns endast utomlands, till exempel rabies och leptospiros, och du behöver då bara skydda djuret om du ska ut och resa. Parasitsjukdomar kan du vanligen undvika genom att behandla ditt djur regelbundet.
Du bör diskutera med din veterinär vad som är ett lämpligt skydd för just ditt djur, eftersom behovet varierar beroende på vad djuret utsätts för. Ett djur som sällan är ute och träffar andra djur är mindre utsatt för smittorisk än ett djur som ofta visas på utställning eller går på dagis. På Statens Veterinärmedicinska Anstalts, SVA, webbplats kan du läsa mer om infektionssjukdomar hos hundar och katter och även information om vad du ska tänka på inför en utlandsresa.
Kennlar och katterier samt pensionat och dagis bör upprätta en strategisk plan för hur de ska minska riskerna för smitta. En sådan plan kan omfatta vaccinations- och avmaskningsscheman, hantering och isolering av sjuka djur, hur nyfödda djur ska skyddas mot smittrisker vid besök, hur nyinköpta djur ska kontrolleras och testas samt om och på vilka grunder ett pensionat eller dagis bör stänga på eget initiativ vid utbrott av till exempel kennelhosta eller liknande. Att föra journal över all behandling och allt som avviker från det normala kan också vara ett bra hjälpmedel.
Hundar och katter kan drabbas av ärftliga sjukdomar i till exempel nervsystemet, njurarna, hjärtat, skelettet, huden, ögonen med mera. Rasklubbarna har oftast avelsprogram som syftar till att minska förekomsten av de ärftliga sjukdomar som ger mest problem. Klubbarna kan ge mera information till intresserade djurägare. Behandling av ärftliga sjukdomar bör man naturligtvis diskutera med sin veterinär.
Du som är djurägare ska vara noga med att minska risken för att ditt djur skadar sig i sin hemmiljö genom att se till att det inte kan föräta sig på sitt foder eller få i sig gift, falla från balkongen, springa ut på vägen, skada sig på trasiga staket, få i sig små föremål som kan fastna i magtarmkanalen med mera.
Det kan vara dyrt att behandla djur eftersom deras behandling inte subventioneras, och då kan det vara bra med en försäkring. Det går att försäkra de allra flesta typer av sällskapsdjur. Försäkringen omfattar oftast både veterinärvårdskostnader och liversättning. Vänd dig till ett försäkringsbolag för mer information.
Tack för hjälpen!
Sidan senast uppdaterad: 2017-08-01
Kundtjänst
Helgfria vardagar 8.00 – 16.30
0771-223 223
Kontakt
Övrigt