Jordbruksverket samlar in statistik om försökdjur. Det gör vi varje år men vart femte år gör vi en extra insamling för ett år, vilket ska göras 2023 nästa gång.
Den årliga användningen av försöksdjur ska rapporteras på ett excelblad som i huvudsak är gemensamt för hela EU. Excelbladet och den nya vägledningen för 2018 som beskriver hur bladet ska fyllas i, finns under Rapportering. Ladda ner och fyll i excelbladet och skicka sedan in det med e-post. Det är föreståndaren för verksamheten som ansvarar för att uppgifter om användningen av försöksdjur rapporteras in till Jordbruksverket.
Sista inlämningsdag för den årliga statistiken för 2018 är 1 mars 2019.
Kontakta oss gärna via e-post om du har frågor.
Det finns några saker du särskilt ska tänka på när du rapporterar.
Svårhetsgrad | Uppge den uppskattade faktiska svårhetsgraden. Terminal svårhetsgrad är inte samma sak som att djuren avlivats vid försökets slut. |
GMO | Omfattar djur som är genetiskt modifierade (transgena, ”knock-out” eller på andra sätt genetiskt modifierade) och djur med naturligt förekommande eller inducerade mutationer. |
Återanvändning | Ange bara om försöket lika gärna kunde använt ett djur som |
Registrerad uppfödare | Uppfödare med föda-upp-tillstånd från Jordbruksverket eller |
Jordbruksverket sammanställer uppgifterna och rapporterar sedan till regeringen, EU-kommissionen och Europarådet. I Sverige används uppgifterna för att övervaka den svenska användningen av försöksdjur. På EU-nivå gör kommissionen en sammanställning vart tredje år. Observera att de svenska definitionerna av djurförsök och försöksdjur inte är exakt desamma som de som används i EU som helhet. Här kan du läsa mer om de svenska definitionern av djurförsök och försöksdjur. Det framgår av statistiken vilken definition som används.
För 2016 rapporterades det in 350 664 användningar av
försöksdjur enligt EU:s definition och 7 029 041 försöksdjur enligt den svenska definitionen. Den största skillnaden i antal beror på att Sverige räknar med de fiskar och bläckfiskar som fångats i provfiske eller märkts, vilket under 2016 var 6 568 944 djur.
Rapportering
Sidan senast uppdaterad: 2019-04-05
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/19091.html