Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Alla vattenbruksodlingar som finns med i det centrala vattenbruksregistret omfattas av offentlig kontroll och hälsoövervakning. Även om Jordbruksverket utför hälsoövervakning är det du som vattenbrukare som har det huvudsakliga ansvaret för att kontrollera att djuren på din anläggning är friska och att de har det bra. Du ansvarar till exempel för att, tillsammans med veterinär eller fiskhälsoinspektör, ta fram en hygienplan som ska beskriva hur du arbetar med biosäkerhet och hygien på din anläggning.
Den offentliga kontrollen och hälsoövervakningen är riskbaserad och utförs av Jordbruksverket. Med riskbaserad menas att beroende på vilken risk din anläggning utgör för att få in smitta eller sprida smitta kan du få fler eller färre kontrollbesök. En odling som utgör en liten risk får färre besök och en odling som utgör en större risk får fler besök. En sättfiskodling som sätter ut fisk nationellt är till exempel förknippad med hög risk till skillnad från en RAS-anläggning som endast odlar fisk för konsumtion (låg risk).
Syftet med hälsoövervakningen är att upptäcka smittsamma sjukdomar och minimera risken för introduktion och spridning av smittorna och kan till exempel bestå av provtagning vid misstanke om smittsam sjukdom.
Du ska kontrollera djurens hälsa regelbundet för att upptäcka ökad dödlighet och om de är smittade med någon av de sjukdomar som finns uppräknade i bestämmelserna om djurhälsokrav för djur och djurprodukter från vattenbruk
Om du misstänker att djuren är sjuka så ska du anmäla detta till länsveterinären eller en distriktsveterinär. Veterinären är sedan skyldig att anmäla misstanken till Jordbruksverket eller länsstyrelsen om misstanken kvarstår. Vilka sjukdomar det gäller framgår av bestämmelserna om anmälningspliktiga djursjukdomar. Jordbruksverket kan besluta om kontroll och bekämpningsåtgärder för fiskodlingar där smittsamma sjukdomar har konstaterats.
Den offentliga kontrollen och hälsoövervakningen är riskbaserad. Alla vattenbruksodlingar riskklassas därför varje år där de anläggningar som löper störst risk för att introducera eller sprida smittsamma sjukdomar får en högre riskklass som innebär fler kontrollbesök. Dessa anläggningar kommer även att provtas oftare än de anläggningar som löper låg risk och tillhör en lägre riskklass. Du kan läsa mer om riskklasser via länken till höger.
Jordbruksverket tar ut en avgift för den offentliga kontrollen av vattenbruks-anläggningar. Du betalar dels en årlig grundavgift och dels en timavgift. Grundavgiften är till för att täcka de kostnader som finns för kontrollarbetet på Jordbruksverket och består av en fast summa per anläggning. Avgiften varierar beroende på vilken riskklass som din anläggning tillhör. Timavgiften är till för att täcka de veterinära kostnaderna för kontrollen och varierar beroende på hur lång tid som en kontroll tar. Den varierar även beroende på om det sker provtagning eller inte. Sker provtagning under kontrollen kommer Jordbruksverket debitera dig för de faktiska analyskostnaderna från laboratoriet.
Vilka avgifter som gäller nu framgår av Jordbruksverkets föreskrifter om avgifter för vissa kontroller.
Från den 1 februari 2019 kommer Jordbruksverket höja avgifterna för den offentliga kontrollen av vattenbruksanläggningar för att täcka de veterinära kostnaderna. Det kommer även att ske en förändring av avgiften för uppföljning av brister i kontrollen. Förändringen innebär att avgiften kommer att schabloniseras istället för att som idag uppgå till en timkostnad och reskostnad. Jordbruksverket kommer även införa en avgift för merarbete som uppkommer i kontrollen.
Jordbruksverket kan genomföra en extra offentlig kontroll för att följa upp brister som veterinären har noterat under kontrollen på en vattenbruksanläggning. För den extra offentliga kontrollen kommer vi att debitera dig en avgift. Hur stor avgiften är påverkas av om vi behöver åka ut till platsen eller om det räcker med en dokumentgranskning. Du kan också få betala en extra avgift om vi vid den ordinarie kontrollen upptäcker att det finns ett behov av extra utredning eller annan åtgärd som medför merarbete för Jordbruksverket.
Åtgärd | Avgift |
---|---|
Dokumentgranskning | 1250 kronor |
Uppföljning på plats | 3000 kronor |
Uppföljning på plats som tar mer än två timmar | 800 kronor per påbörjad timme utöver schablonavgiften |
Behov av extra utredning eller annan åtgärd | 800 kronor per påbörjad timme utöver schablonavgiften |
Livsmedelsverket kontrollerar att halterna av algtoxiner och bakterier i musslor är acceptabla. Livsmedelsverket kontrollerar alltså inte djurens hälsa utan istället livsmedelssäkerhet. Du kan läsa mer om kontrollerna på Livsmedelsverkets webbplats och du hittar en länk dit till höger.
Länsstyrelsen kontrollerar djurskyddet på vattenbruksanläggningar. Du kan läsa mer om djurskyddskontrollerna på länsstyrelsernas webbplats.
Mer information
Bestämmelser
Sidan senast uppdaterad: 2019-02-05
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/25640.html