Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
Enklare tillsammans
Mina Sidor: Version: 1.1.47.R Tid: 20160530-0827

Så tar du hand om dina akvariefiskar

Ett akvarium med färgglada fiskar som simmar omkring bland gröna växter kan vara ett mycket dekorativt inslag i ett hem. Men tänk på att akvariefiskar är levande varelser. Har du ett akvarium måste du följa djurskyddsreglerna för akvariefiskar. Reglerna gäller akvariefiskar som hålls för sällskap och hobby.

När du planerar ditt akvarium


Olika fiskarter har olika beteenden. Fiskarter som normalt lever i stim bör hållas tillsammans med fiskar av samma art.

Viktigt med bra vatten


Kvalitén på det vatten fiskarna hålls i är mycket viktig. Du måste anpassa pH-värde, salthalt och vattentemperatur efter vilka arter som finns i akvariet. Du måste även anpassa tekniska hjälpmedel som luftpumpar och reningsanläggningar efter fiskarten och antalet fiskar. Det är också viktigt att vattenkvalitén är stabil.

Minsta utrymme


Akvariets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och beteende. Det bör inte vara mindre än 40 liter vatten i akvariet.

Inredning i akvariet


Akvariet ska innehålla bottenmaterial och inredning som motsvarar det som finns i fiskartens naturliga miljö. För att fiskar ska må bra behöver de möjlighet att gömma sig och söka skydd. Därför måste minst en sida av akvariet vara insynsskyddad. Även inredningen i akvariet ska medverka till att ge fiskarna skydd.

Du får inte ha klotformade akvarier


Grundregeln är att du inte får hålla fiskar i klotformade akvarier. Anledningen är att det är svårt att uppfylla fiskarnas krav på volym, syresättning och inredning i dessa. Ett akvarium syresätts naturligt genom vattenytan. I ett klotformigt akvarium blir vattenytan för liten för att syresättningen ska fungera naturligt och därför uppstår lätt syrebrist i vattnet.

Fiskarnas foder


Du ska utfodra dina fiskar med ett foder som är anpassat för arten. Det är viktigt att du ger fiskarna lagom mycket foder så att de varken blir för feta eller för magra.

Viktigt att fiskarna mår bra


Om en fisk blir stressad av eller visar aggressivitet mot andra fiskar måste du som djurhållare agera för att få balans mellan fiskarna i akvariet. Du måste också vara uppmärksam på om fiskarna blir sjuka. Vänd dig gärna till en zoohandel för att få råd. Den som säljer akvariefiskar är skyldig att lämna ut faktablad till kunderna om skötsel av fiskarna.

I vissa fall behöver du ha ett tillstånd


Om du driver en yrkesmässig verksamhet med fiskar eller om du upplåter, förvarar eller utfodrar andras fisk i större omfattning behöver du ett tillstånd från länsstyrelsen. En verksamhet är av större omfattning när den bedrivs med sex eller fler akvarier.

Fiskar som används  för att behandla psoriasis och för fiskpedikyr definieras inte som sällskapsfiskar. Därför behöver du inte ha något tillstånd från länsstyrelsen om du har den typen av verksamhet med fisk. Dessa fiskar ska dock hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt.

Kontroller


Länsstyrelserna ansvarar för den lokala kontrollen av djurskyddslagen.