Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Fästingmedel till mjölkkor

Nu finns en tillfällig lösning för djurägare som saknat lämpligt fästingmedel för sina mjölkande djur.

För att undvika djurskydds- och djurhälsoproblem har Jordbruksverket tillsammans med andra myndigheter arbetat för en tillfällig lösning för att skydda mjölkande djur mot fästingar. Djurägare kan inför årets betessäsong be sin veterinär om recept på läkemedlet Coopersect.
 
Djurägare har varit utan lämpligt fästingmedel för mjölkande djur efter att bestämmelserna ändrats och Kemikalieinspektionen tidigare i år dragit in tillståndet för vissa preparat. Kvar på marknaden finns Bayticol. Detta preparat har dock en mjölkkarens på sju dagar, vilket gör att det inte kan användas till behandling av större grupper med mjölkande djur. I tillägg är detta preparat restnoterat i hela Sverige och i stora delar av övriga EU.  

Begränsad användning


Läkemedelsverket har beslutat bevilja licens för Coopersect mot fästingar för begränsad användning under betessäsongen 2012. Preparatet kan bara skrivas ut av veterinär som måste ansöka om licens för detta.

Sommarsjuka och betesfeber


Mjölken från djur som fått Coopersect kan användas som vanligt, eftersom preparatet har noll dagars karens på mjölk.  Därför är det möjligt att använda medlet på mjölkande djur som går på beten med känd risk för sommarsjuka (Piroplasmos) eller betesfeber. Däremot får djuren slaktas först efter en karenstid på 14 dagar efter att de fått Coopersect.  

Bakgrund


Kemikalieinspektionen har vid årsskiftet dragit in tillståndet för försäljning av insektsbekämpningsmedel för nötkreatur på grund av ändring av biociddirektivet. Det finns fortfarande ett godkänt medel, som dock är restnoterat i Sverige, för att bekämpa insekter (Bayticol), men det är inte användbart för behandling av större grupper med mjölkande djur eftersom det innebär sju dagars mjölkkarens. 

Kontakt