Utskrift från Jordbruksverket
23 april 2014

Föra in hundar, katter och illrar från EU-länder och länder med EU-villkor

Villkoren för att föra in hundar, katter och illrar är de samma från alla EU-länder. EU-villkoren gäller även för djur från Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten. Du hittar listor över länder till höger.

I texten om handelsdjur längre ner på den här sidan hittar du också särskild information om att köpa djur via en förmedlare eller en adoptionsförening.

Djuren ska vara id-märkta med mikrochip


Hundar, katter och illrar som reser till eller inom EU ska vara identitetsmärkta med mikrochip. Observera att ISO-chip ska användas för att du ska slippa att ta med egen scanner. Ett djur som har en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver dock inte märkas om.

Djuren ska vara vaccinerade mot rabies

Vacciner som är godkända i Sverige


I Sverige finns två godkända vacciner registrerade:
  • Rabisin för hund och katt, som har 1 års (365 dagars) giltighetstid
  • Nobivac rabies för hund, katt och iller, som har 3 års (3 x 365 dagars) giltighetstid på hund och katt men 1 års (365 dagars) giltighetstid för iller.
  • Purevax Rabies för katt, som har 1 års (365 dagars) giltighetstid efter grundvaccinering och 3 års (3 x 365 dagars) giltighetstid efter revaccinering.
Om ditt djur vaccineras mot rabies i ett annat land kan det bli vaccinerat med ett annat preparat. Till höger hittar du listan över vilka rabiesvacciner som är godkända. Om djuret vaccineras utomlands så fyller veterinären i den giltighetstid som gäller där, eftersom man ska följa de rekommendationer som vaccintillverkarna har registrerat i respektive land. Samma vaccin kan alltså ha olika giltighetstid i olika länder. Du går efter vad som står i djurets pass.

Djuren ska ha pass för sällskapsdjur

Besiktning och intyg för sällskapsdjur i grupp

Besiktning och intyg för fraktdjur och handelsdjur

Köp av djur via förmedlare eller adoptionsförening

Du måste anmäla införseln till tullen

Hundar ska registreras

Rubrik vänster

Text
Mer information
Blanketter
Senast uppdaterad: 2014-04-16