Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Föra in hundar, katter och illrar från EU-länder och länder med EU-villkor

Villkoren för att föra in hundar, katter och illrar är de samma från alla EU-länder. EU-villkoren gäller även för djur från Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten. Du hittar listor över länder till höger.

I texten om handelsdjur längre ner på den här sidan hittar du också särskild information om att köpa djur via en förmedlare eller en adoptionsförening.

Djuren ska vara id-märkta med mikrochip


Hundar, katter och illrar som reser till eller inom EU ska vara identitetsmärkta med mikrochip. Observera att ISO-chip ska användas för att du ska slippa att ta med egen scanner. Ett djur som har en läslig tatuering som är gjord före den 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där datumet för tatueringen framgår behöver dock inte märkas om.

Djuren ska vara vaccinerade mot rabies

Vacciner som är godkända i Sverige


I Sverige finns två godkända vacciner registrerade:
  • Rabisin för hund och katt, som har 1 års (365 dagars) giltighetstid
  • Nobivac rabies för hund, katt och iller, som har 3 års (3 x 365 dagars) giltighetstid på hund och katt men 1 års (365 dagars) giltighetstid för iller.
  • Purevax Rabies för katt, som har 1 års (365 dagars) giltighetstid efter grundvaccinering och 3 års (3 x 365 dagars) giltighetstid efter revaccinering.
Om ditt djur vaccineras mot rabies i ett annat land kan det bli vaccinerat med ett annat preparat. Till höger hittar du listan över vilka rabiesvacciner som är godkända. Om djuret vaccineras utomlands så fyller veterinären i den giltighetstid som gäller där, eftersom man ska följa de rekommendationer som vaccintillverkarna har registrerat i respektive land. Samma vaccin kan alltså ha olika giltighetstid i olika länder. Du går efter vad som står i djurets pass.

Djuren ska ha pass för sällskapsdjur

Besiktning och intyg för sällskapsdjur i grupp

Besiktning och intyg för fraktdjur och handelsdjur

Köp av djur via förmedlare eller adoptionsförening

Du måste anmäla införseln till tullen

Hundar ska registreras

Mer information
Blanketter

Kontakt


Ring kundtjänst: 0771-223 223

Sidan senast uppdaterad:   2014-04-16