Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Hundar och katter som far illa eller stör

Misstänker du att ett djur inte sköts på rätt sätt?


Om du misstänker att djur vansköts eller far illa ska du kontakta länsstyrelsen. Om det är akut och du inte kan nå länsstyrelsen kan du kontakta polisen.

Blir du störd av ett djur?


Blir du störd av ett djur, till exempel attackerad av en arg hund, kan du ringa polisen på telefonnummer 114 14. Om du blir störd genom att hunden skäller eller förorenar kan du kontakta kommunen.

Hundar ska vara märkta och registrerade


I Sverige är det lag på att hundar ska vara märkta och registrerade i Jordbruksverkets hundregister. Genom kravet på märkning är det lättare för polisen att ingripa mot hundar som är farliga för människor och andra djur. Med hjälp av registret är det också lättare hitta ägaren till bortsprungna hundar. Här finns information om hundregistret.

H

undägaren

ansvarar för vad hunden gör


Det är hundägaren som ansvarar för vad hunden gör när den är på allmän plats. Du som har hund måste se till att den inte stör eller skrämmer människor eller andra djur. Om hunden skadar någon eller förstör något är du ersättningsskyldig. Ditt ansvar framgår av lagen om tillsyn över hundar och katter.
 
Mellan 1 mars och 20 augusti får hundar inte springa lösa där det kan finnas vilda djur. Under resten av året ska hundägarna se till att de inte driver eller förföljer vilt när de inte deltar i jakt.  

Om du har frågor om de här bestämmelserna ska du vända dig till polisen.

Blir du störd av ett djur?


Blir du störd eller attackerad av ett djur, till exempel en arg hund, kan du ringa polisen på telefonnummer 114 14. Om du blir störd genom att hunden skäller eller förorenar kan du kontakta kommunen.

Kontakt