Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Vad gäller när man förvarar andras hundar och katter?

Funderar du på att öppna hund- eller kattpensionat, omplaceringshem eller dagis för djuren eller på annat sätt ta hand om andras hundar eller katter? Tänk då på att alla som yrkesmässigt eller i större omfattning förvarar sällskapsdjur måste ha tillstånd. Det finns också krav på vilken utbildning och erfarenhet den som tar hand om andras djur ska ha.

Att förvara djur innebär att ta hand om andras djur mot betalning eller i syfte att sälja eller på annat sätt fömedla djuren. På skatteverkets webbplats finns information om vad som menas med yrkesmässig verksamhet.

Vem kan söka tillstånd?


Både fysisk och juridisk person kan söka tillstånd. Det betyder både enskilda personer och föreningar, kooperativ eller företag. Om flera enskilda personer vill ha ett gemensamt tillstånd bör de gå ihop i till exempel en förening. Undantag kan gälla för personer i gemensamt hushåll som har verksamhet i hemmet.

Platsen där du bedriver verksamhet


Du måste söka tillstånd oavsett om du har verksamheten i ditt hem eller på annan plats. Lokalerna ska godkännas av länsstyrelsen. Om du byter lokaler måste du söka nytt tillstånd.

Det här gäller för hundar

Det här gäller för katter

Så söker du tillstånd


Du lämnar din ansökan till länsstyrelsen i det län där du har din verksamhet. Länsstyrelserna har en e-tjänst för ansökan om tillstånd för verksamhet djurlänk till annan webbplats. Du kan också använda blanketterna här till höger. Länsstyrelsen bedömer verksamheten, platsen där djuren ska vistas och lämpligheten hos den som söker tillstånd.
   
Om länsstyrelsen säger nej till din ansökan om tillstånd har du möjlighet att överklaga. I beskedet från länsstyrelsen får du veta hur du överklagar.
 

Brottsligt att inte ha tillstånd


Det är ett brott mot djurskyddslagen att inte ha tillstånd för verksamhet som kräver att du har det. Den som driver en verksamhet utan tillstånd riskerar åtal och kan dömas till böter eller fängelse.

Du måste ha utbildning eller erfarenhet

Det här gäller för hunddagis och hundpensionat

Det här gäller för katthem och kattpensionat

Utrymmen för djur som är på hunddagis, katthem och liknande


Jordbruksverkets sidor om skötsel och tillsyn av hundar och katter finns information om hur miljön där djuren vistas ska vara utformad. Där kan du bland annat se vilka mått rastgårdar, hundkojor, kattburar med mera ska ha.
Blanketter
Bestämmelser
Frågor och svar
Myndigheter

Kontakt


Tack för hjälpen!