Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida

Operativa ingrepp på och hormoner för hästar

Alla operativa ingrepp ska göras av veterinär


Om din häst behöver genomgå ett operativt ingrepp ska detta göras av en veterinär. Även annan behandling som kan orsaka din häst lidande ska utföras av en veterinär. Huvudregeln är att ett operativt ingrepp endast får göras om det är nödvändigt av veterinärmedicinska skäl. Men det är tillåtet för en veterinär att kastrera, identitetsmärka och ta bort vargtänder på din häst även om det inte finns veterinärmedicinska skäl.

Endast veterinärer eller personer som fått särskild utbildning har rätt att märka hästar genom att inplantera mikrochip eller utföra frysmärkning. Mer information om märkning hittar du under hästpass till vänster.

Hormoner bara tillåtna kopplade till sjukdom eller avelsplanering


Du får inte tillföra hormoner eller andra ämnen till djur för att påverka deras egenskaper annat än för att förebygga, påvisa, bota eller lindra sjukdom eller sjukdomssymptom. Hormoner får också ges till djur för att förhindra befruktning, framkalla abort, stimulera ägglossning, verka sammandragande på livmoder eller synkronisera brunst.
Mer information
Bestämmelser

Kontakt