Version: 3.0.10 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.0.10 Tid: 20180413-1147 |
Kravet på hur foder ska märkas framgår av två huvudförordningar från EU. Dels i EU:s förordning om fodertillsatser – (”tillsatsförordningen”, förordning (EG) nr 1831/2005) och dels i EU-förordningen om märkning och marknadsföring, i texten nedan förkortad till ”märkningsförordningen” (förordning (EG) nr 767/2009. Länkar till förordningarna finns till höger under länken Aktuella EU-bestämmelser.
Följande uppgifter ska beroende på fodertyp anges vid märkningen.
De sju fetmarkerade uppgifterna i listan måste dock vara med som egna rubriker. Ett exempel är rubriken Sammansättning som alltid ska finnas med. Du får heller inte byta namn på rubriken.
Under Mer information finns dels checklistor om märkning, dels information om vad som gäller för foderråvararor och hela djurkroppar till köttätare (orm).
Nedanstående rubriker ska finnas med vid märkningen av foder. Information om frivilliga märkningsuppgifter finns i artikel 22 i EU:s märkningsförordning. De kommer att ytterligare förtydligas i de märkningskoder som tas fram av näringen.
För alla foder ska du ange något av följande alternativ:
Helfoder: täcker dagsbehovet av alla näringsämnen för den djurkategori fodret är avsett för. Exempel på helfoder är hund- och kattfoder, grisfoder och foder till fjäderfä medan foder till nötkreatur, får och häst alltid är kompletteringsfoder eftersom deras foderstat ska kompletteras med ett grovfoder som hö, ensilage med flera. För helfoder kan vid behov följande beteckningar användas:
Kompletteringsfoder: måste kompletteras med annat foder för att täcka dagsbehovet. Observera att vissa foder kan förekomma både som helfoder och som kompletteringsfoder till exempel mjölkersättningar eller dietfoder för särskilda näringsbehov. För kompletteringsfoder kan vid behov följande beteckningar användas:
Foderblandning: För foder till andra sällskapsdjur än hund och katt kan begreppen hel- respektive kompletteringsfoder ersättas med begreppet foderblandning.
Här anger du vilket slags djur som fodret är avsett för, till exempel hund, lamm eller slaktsvin. Det blir tydligt för konsumenten om du kombinerar fodertyp och djurslag, till exempel Helfoder för hund eller Kompletteringsfoder för häst.
Observera att:
Foderblandningar som innehåller färska animaliska biprodukter exempelvis malda frysta köttkorvar, ska märkas med kategoribeteckning i enlighet med EU:s ABP-förordning.
Det finns tre olika kategoribeteckningar:
Observera att ABP-förordningen inte omfattar vissa animaliska produkter som inte odlas, till exempel mygglarver och liknande.
Med sammansättning menas en lista över de råvaror som ingår i fodret.
Foderråvaror
Foderråvaran anges enligt benämning i enlighet med kommissionens råvarulista. Om du väljer en annan benämning är du skyldig att anmäla råvaran till foderregistret, ett register som byggts upp av näringen inom EU. Se länkar till höger.
Skillnaden mellan registret och kommissionens råvarulista är att i registret är produkterna enbart registrerade utan någon kvalitetskontroll. Därför kan kontrollmyndigheterna ifrågasätta produktens benämning och bedömningen av produkten som en foderråvara. Kommissionen råvarulista tas fram av näringen med utgångspunkt i foderregistret, granskas av de nationella myndigheterna och kommissionen, och antas därefter som en EU-förordning. Därför kan man säga att dessa benämningar på råvarorna är godkända.
För foder till sällskapsdjur finns ett tredje alternativ där råvarorna anges som kategorier t.ex. spannmål, grönsaker, frukt, etc., benämningarna återfinns i bilaga 18 i Jordbruksverket föreskrifter och allmänna råd om foder som du återfinner under länken ”Aktuella svenska bestämmelser” till höger.
Foderblandningar
De foderråvaror som ingår i blandningen anges i fallande ordning i enlighet med de benämningar som anges i kommissionens råvarulista, foderregistret eller som kategoribenämningar. Observera att om en foderråvara framhävs i märkning, till exempel ”Kissans kattmat med kalkon”, ska du ange den aktuella råvaran (kalkon) och hur många procent som ingår.
Foderråvaror
För foderråvaror som enbart är registrerade i foderregistret eller anges som kategoribenämningar ska du ange de analytiska värdena (analytiska beståndsdelar) för de näringsämnen med mera som krävs enligt bilaga V i märkningsförordningen. Foderråvaror som är upptagna i kommissionens råvarulista ska deklareras med de näringsämnen som anges för varje enskild råvara (kolumnen Obligatoriska märkningsuppgifter).
Foderblandningar
För foderblandningar ska du ta med de näringsämnen med mera som anges i bilagorna till märkningsförordningen:
Tillsatser
Observera att märkningsförordningen har uppdaterats genom förordning (EU) nr 2017/2279 och att den totala mängden vitaminer som garanteras under hela hållbarhetstiden får anges under denna rubrik i stället för den tillsatta mängden under rubriken ”Tillsatser”.
Vilka fodertillsatser som du ska ta med och hur du ska ange dem framgår av bilagorna i märkningsförordningen:
Observera att under rubriken fodertillsatser ska tillsatserna grupperas under den funktionella grupper som framgår av Bilaga 1 i EU:s tillsatsförordning. Namnen på de funktionella grupperna är för märkningsändamål otympligt långa och får förkortas. Du får till exempel skriva Konserveringsmedel, Ensileringstillsatser, Vitaminer med mera.
Tillsatserna ska i märkningen anges i enlighet med i EU:s tillsatsregister, det är inte tillåtet med några förkortningar utan hela namnet ska anges i den form som de är upptagna i tillsatsregistret. Se länk till höger.
Observera att märkningsförordningen har
uppdaterats genom förordning (EU) nr 2017/2279, bl.a. ska även tillsatser med
en rekommenderad högsta halt anges.
Här informerar du köparen om hur fodret ska användas, till exempel till viss ålder eller typ av djur. Här ska också finnas information om dosering. För kompletteringsfoder anges eventuella maximumhalter för fodertillsatser som inte får överskridas.
Foderråvaror
Du behöver bara ange vem som är ansvarig för märkningen. Namn, firmanamn och adress ska vara med och alternativt anläggningens godkännandenummer.
I första hand används de godkännandenummer som tilldelas i enlighet med hygienförordningen och i andra hand de godkännandenummer som tilldelats för vissa anläggningar enligt förordningen om animaliska biprodukter.
Foderblandningar
Du ska ange vem som är ansvarig för märkningen och vem som är tillverkare, om ansvarig för märkningen är detsamma som tillverkare räcker det med att ange tillverkare. Namn, firmanamn och adress ska finnas med. Tillverkarens namn och adressuppgifter kan ersättas med anläggningens godkännandenummer som tilldelats i enlighet med hygienförordningen.
Det finns ingen regel om hur ett partinummer ska vara utformat. Du kan till exempel använda tillverkningsdatumet som partinummer. Skriv det i ordningen dag, månad, år, t.ex. Tillverkningsdatum/Partinummer DD/MM/ÅÅ.
Du ska ange den totala mängden i förpackningen utryckt som
Du ska ange
På etiketten till sällskapsdjursfoder ska du ange ett telefonnummer som är gratis att ringa till eller andra lämpliga kommunikationssätt som köparen kan använda för att, utöver de obligatoriska uppgifterna, få information om
Ett gratis telefonnummer kan ersättas av en e-postadress eller en adress till en webbplats. Du kan ange flera olika kommunikationssätt men tänk på att ett alternativ ska vara gratis för kunden.
Tack för hjälpen!
Sidan senast uppdaterad: 2018-03-06
Kundtjänst
Helgfria vardagar 8.00 – 16.30
0771-223 223
Kontakt
Övrigt