Version: 3.1.1 Inloggad som | Logga ut Mina Sidor: Version: 3.1.1 Tid: 20190826-0839 |
Observera att från och med 1 februari 2019 gäller nya regler för avgifter för kontroller vid gränsstationer vid import av ekologiska produkter. Se längre ned på den här sidan.
Ska du importera andra ekologiska jordbruksprodukter än livsmedel till Sverige, exempelvis foder eller utsäde gäller olika regler beroende på vilket land du importerar från. Du måste också först göra vissa förberedelser. Från vissa länder är det utökade importkontroller.
Att importera betyder att köpa in varor från ett land som ligger utanför EU.
Kontrollintyg i original som gäller livsmedel ska skickas till Göteborgs gränskontrollstation. Gäller det andra jordbruksprodukter än livsmedel ska de skickas till den gränskontrollstation där varorna ska tas in.
Produkter som får säljas som ekologiska i ett EU-land får också säljas som ekologiska i Sverige. På samma sätt kan svenska ekologiska produkter säljas som ekologiska i alla EU-länder.
Det finns i dag två parallella system för import av ekologiska varor till EU:
Det här systemet innebär att EU-kommissionen har bedömt de ekologiska reglerna i enskilda länder och hur landets kontrollsystem fungerar. Om reglerna är likvärdiga med EU:s och om kontrollsystemet kan ge motsvarande garantier förs landet in i bilaga III i kommissionens förordning nr 1235/2008. För närvarande är följande länder bedömda som likvärdiga: Argentina, Australien, Kanada, Chile, Costa Rica, Indien, Israel, Japan, Schweiz, Tunisien, Nya Zeeland, USA och Republiken Korea (Sydkorea). Observera att länderna kan vara listade för olika kategorier av produkter. Länderna kan vara listade för en begränsad tid.
Eftersom Norge, Schweiz, Island och Liechtenstein har slutit specifika handelsavtal med EU gäller samma regler för dem som för EU-länder.
Det här systemet gör att företag i vissa länder kan exportera ekologiska produkter till EU även om länderna inte har egna regler för ekologisk produktion. Det kan de göra om de är kontrollerade och certifierade av ett kontrollorgan eller en kontrollmyndighet som är erkänt av EU-kommissionen. Kontrollorganet eller kontrollmyndigheten är i så fall listat i bilaga IV i kommissionens förordning nr 1235/2008.
Du kan ladda ned en uppdaterad version av den lagstiftningen under Bestämmelser. Observera att alla listade kontrollorgan och kontrollmyndigheter inte är godkända för alla produktkategorier. Läs därför noga vad som gäller för det kontrollorgan eller den kontrollmyndighet som kontrollerat och certifierat de varor du vill importera.
Under mer information finns en manual över hur du registrerar dig i Traces NT.
Det är viktigt att alla obligatoriska uppgifter är ifyllda, annars blir du inte godkänd som användare.
För båda systemen ovan behöver du ett kontrollintyg för de varor du ska importera. Kontrollintyget upprättas i TRACES NT av kontrollorganet eller kontrollmyndigheten i exportlandet. Intyget styrker att de varor du importerar har producerats och kontrollerats på ett sätt som är likvärdigt med produktion och kontroll av ekologiska produkter inom EU. Innan varorna kan klareras ska Jordbruksverket (Livsmedelsverket om det gäller livsmedel) genomföra en importkontroll. Kontrollen som genomförs är riskbaserad och innebär som minst en dokumentkontroll. För vissa sändningar genomförs även en identitetskontroll och en fysisk kontroll med provtagning. Efter genomförd importkontroll skrivs intyget på i TRACES NT.
För att Jordbruksverket ska kunna genomföra dokumentkontroller och eventuellt utföra provtagning av de varor du ska importera behöver du föranmäla den sändning som du väntar på minst en arbetsdag innan den är tänkt att anlända. Föranmälan ska du göra till någon av nedanstående gränskontrollstationer:
Stockholm-Arlanda (flygplats) SE ARN 4
Telefon: 08-597 852 10, 010-122 80 95 fax: 08-597 852 11
Bip.Stockholm-Arlanda@jordbruksverket.se
Göteborg (hamn) SE GOT 1
Telefon: 070-360 26 16, fax: 031-704 22 65
Bip.Goteborg-Landvetter@jordbruksverket.se
Helsingborg (hamn) SE HEL 1
Telefon, kontoret: 042-32 65 36, fax: 042-18 19 55
DL.BIP.Helsingborg@jordbruksverket.se
Om du ska förpacka, omförpacka eller märka varorna som ekologiska ska sändningen först verifieras av Jordbruksverket (Livsmedelsverket om det är livsmedel).
Om du ska dela upp sändningen i flera partier ska du be kontrollorganet som har utfärdat kontrollintyget att kryssa i rutan ”Ska släppas i partier (bas för extrakt)”. För vart och ett av de delpartier som blir resultatet av uppdelningen upprättar systemet ett utdrag ur kontrollintyget. Kontrollintygets referensnummer eller serienummer kommer få ett tillägg med /1 för första delpartiet och /2 för andra delpartiet. Du som importör ska lämna utdraget till Jordbruksverket, som sedan verifierar uppdelningen i TRACES NT. Du ska spara en kopia av utdraget samt originalkontrollintyget.
Om varorna först går till en annan aktör (som kallas förste mottagare) ska denna se till att handlingarna skickas till dig. Den förste mottagaren ska i så fall först göra en mottagningskontroll och då fylla i det fält där det står ”förste mottagare”.
Tänk på att de vanliga importreglerna för foder och utsäde också gäller för ekologiska produkter. För en del produkter behöver du licens. Om du vill ta in växter behöver du tänka på regler om växters sundhet.
Du kan ta hjälp av vår handelsguide när du vill veta vad du ska tänka på när du ska handla med olika varor över landsgränsen. Här finns mer information om handelsguiden för att föra varor in och ut ur Sverige.
Under år 2019 fortsätter EU att ha en utökad importkontroll på ekologiska produkter från Kazakstan, Ryssland och Ukraina. Nytt är att varor från Moldavien och Kina också läggs till den utökade importkontrollen. Det är huvudsakligen spannmål och proteinråvaror för foderändamål som är föremål för den utökade kontrollen. Den utökade kontrollen beror på upprepade fynd av otillåtna medel i spannmål och andra produkter från dessa länder. Importkontrollen gäller även om varorna har flyttats via andra länder utan att förtullas till en exportör i ett annat tredjeland än Kazakstan, Ryssland, Ukraina, Moldavien och Kina. Till exempel spannmål som har odlats i Ukraina och som säljs av en exportör i Turkiet omfattas av den utökade importkontrollen.
Du som importerar ekologiska produkter från dessa länder ska informera Jordbruksverket om varje varuparti som ska importeras. Det ska du göra i tillräckligt god tid för att underlätta den förstärkta importkontrollen och den provtagning av sändningarna som behöver genomföras.
I samband med den förstärkta importkontrollen granskas alla dokument bakåt i ledet. Du bör därför i god tid se till att ha kopior på alla certifikat för odlare med flera som har hanterat produkterna innan de kom till dig. Provtagning görs för att säkerställa att produkterna är fria från otillåtna medel.
Du får flytta de importerade produkterna till din anläggning i samband med dokumentkontrollen av sändningen. Du får däremot inte saluföra varorna som ekologiska förrän Jordbruksverket har genomfört den förstärkta importkontrollen och provtagningen och du har fått ett klartecken från oss att du kan saluföra dem.
Du kan läsa mer om de utökade importkontrollerna i vägledningarna från kommissionen.
Jordbruksverket tar ut en avgift för importkontroll av ekologiska produkter. Avgiften består av olika delar. Du betalar dels en fast avgift som uppgår till 850 kr per certifikat. Denna del är till för att täcka de kostnader som finns på Jordbruksverket för kontrollen. Den andra delen är till för att täcka de veterinära kostnaderna och består bland annat av en timavgift som varierar beroende på hur lång tid som kontrollen tar och om kontrollen sker på vanlig kontorstid eller på kvällar och helger. Behöver sändningen provtas av oss kommer vi att debitera dig för de faktiska analyskostnaderna.
Vilka avgifter som gäller nu framgår av Jordbruksverkets föreskrifter om avgifter för vissa kontroller.
Jordbruksverket kan genomföra en extra offentlig kontroll för att följa upp brister som noteras av kontrollanten under importkontrollen. För den extra offentliga kontrollen kommer vi att debitera dig en avgift. Hur stor avgiften är påverkas av om vi behöver åka ut till platsen eller om det räcker med en dokumentgranskning. Du kan också få betala en extra avgift om vi vid den ordinarie kontrollen upptäcker att det finns ett behov av extra utredning eller annan åtgärd som medför merarbete för Jordbruksverket.
Åtgärd | Avgift |
---|---|
Dokumentgranskning | 1250 kronor |
Uppföljning på plats | 3000 kronor |
Uppföljning på plats som tar mer än två timmar | 800 kronor per påbörjad timme utöver schablonavgiften |
Behov av extra utredning eller annan åtgärd | 800 kronor per påbörjad timme utöver schablonavgiften |
Om du vill exportera ekologiska produkter till länder som inte är med i EU bör du kontakta det landets myndigheter för att få veta vad som gäller. Export hanteras inte i TRACES NT.
Sidan senast uppdaterad: 2019-02-15
Kundtjänst
Vi har öppet helgfria vardagar
måndag–torsdag 8.00–16.30
fredag 8.00–16.00
Kontakt
Övrigt
http://www.jordbruksverket.se/31682.html