Jordbruksverket.se använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor.
Jordbruksverkets startsida
Enklare tillsammans
Mina Sidor: Version: 2.4.4 Tid: 20170508-1650
2017-03-06

Förbrukningen av kött och ägg nådde ny rekordnivå 2016

Den totala förbrukningen av kött ökade med ett halvt kilo per person till en ny svensk rekordnivå på 87,7 kg, trots ett växande intresse för vegetarisk mat. Den omfördelning mellan köttslagen som pågått några år fortsatte, framför allt genom minskad förbrukning av griskött och ökad förbrukning av matfågel, där den senare steg till ny högstanivå för sjunde året i rad. Även förbrukningen av lammkött ökade något. Den svenska äggmarknaden växte kraftigt, produktionen av ägg ökade med över tio procent och förbrukningen av ägg nådde liksom för matfågel en ny svensk rekordnivå.

Tabellen visar utveckling av produktion, import, export, total förbrukning, förbrukning per capita samt svensk andel av förbrukningen 2015-2016.

Produktionen av svenskt nöt- och griskött
matchar inte efterfrågan

Att öka produktionen tar tid

Marknaderna för matfågel och ägg växer med rekordfart

Figuren visar svensk andel av förbrukningen av kött och ägg 2007-2016.

Varför nådde förbrukningen  nya rekordnivåer 2016?

Hälften av förbrukningen spetsas på gaffeln

Figuren visar utvecklingen av den svenska förbrukningen av kött och ägg 2007-2016.

Om kött- och äggmarknadens utveckling på webben

Kontaktpersoner för journalister